Menteşe’de Reçel ve Turşular Yarıştı

Menteşe Belediyesi ve Yaraş Köyü Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Reçel ve Turşu Yarışması Yaraş Mahalle Muhtarlık binası önünde düzenlendi. Kırsal mahalle sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği yarışlarda, 19 vatandaş turşu, 14 vatandaşta reçel yarışmasına katıldı. Yarışma boyunca Yaraş Mahallesinde açılan stantlarda ise, turşu, reçel, kabak, kuru sebze, üzüm, saç ekmeği, bal, fasulye, ayva gibi doğal ve organik ürünler yer alırken, etkinliğe katılan vatandaşlara odun ateşinde pişen gözleme ve közde pişirilen kestane ikram edildi.
Yarışmayla hem mahallenin, hem de yöresel ürünlerinin tanıtımının yapıldığını belirten Başkan Gümüş, “Menteşe Belediyesi olarak yöresel ürünlerimize çok önemsiyoruz. Bu amaçla Menteşe’de Çarşamba günleri kurulan köylü pazarımız ile çiftçimizin, köylümüzün ürettiği turşusunu, reçelini, biberini, cevizini, kestanesini, zeytinini, fasulyesini, kabağı gibi doğal ürünlerini birinci elden vatandaşa ulaştırması noktasında da yardımcı oluyoruz. Onlara kendi ürettikleri ürünleri satabilmeleri için ücretsiz yer gösteriyoruz. Yaraş Mahallesi sakinlerimiz çok sosyal. Üretimin ve bu tür etkinliklerin yanı sıra, kurdukları çiftçi kadınlar tiyatro grubu ile de Menteşe’nin tanıtımında da çok önemli bir yeri bulunuyor.” dedi.
Yaraş Mahalle Muhtarlığı önünde düzenlenen 2. Reçel ve Turşu Yarışmasına 19 vatandaş turşu, 14 vatandaşta reçel yarışmasına katıldı. Reçel yarışmasında jüri üyelerinin belirlediği kriterler arasında tadı, ateşte ne kadar kızarıp kızarmadığı, reçelin katı veya sıvı olması gibi kriterler yer alırken, turşu da ise, renk, tat, karışım özellikleri ( biber, salatalık, lahana gibi) ön planda tutuldu. Yarışmanın sonunda ise reçel yarışmasında Medine Gündoğdu birinci, Hatun Asan ikinci ve Gülsüm Kaplan’ın reçeli üçüncülüğü elde etti. Turşu yarışmasında ise Ülkü Gündoğdu birinci, Hörü Kara ikinci ve Fatma Aydoğdu’nun turşusu da üçüncülüğü elde etti.